Kaffearom.se

Använd din kaffesump igen

Användningsområdena för kaffesump är många fler än de flesta vet om och absolut inget du bara på rutin ska skicka i soporna varje gång. Kaffesump går att använda som gödning i trädgården, rengöring i köket, ja till och med på dasset. Här har vi listat några av de mest effektiva användningsområdena. 

Kaffesump mot sniglar

Skydda dina blommor och grönsaker i rabatten med hjälp av kaffesump. De flesta ovälkomna gästerna i din trädgård, som sniglar och myror, gillar inte kaffesump och håller sig borta. Maskar däremot gillar det gamla malda kaffet och kommer göra mullen välmående och fin. 

Kaffesump som rengöringsmedel

Skippa stålullen och ta lite gammal kaffesump på en blöt disktrasa och skrubba rent dina kastruller och stekpannor. Men pass på, den kan färga av sig och ska inte användas på köksredskap i ljus keramik. Det går även att gå över andra rostfria föremål, en spann det växer mossa på eller som fått svartmögel. 

Takrengöring och taktvätt

Mossa har också en tendens att växa på tak vilket i förlängningen skadar taket och kan orsaka problem. Mossa drar åt sig fukt och har du takpannor kan pannorna frysa på vintern och sen spricka. Över tid kan det bli kostsamt, därför ska du se till att ditt tak är fritt från mossa. Behöver du hjälp att rengöra ditt tak, ska du anlita Flodatakvård, de är experter på att rengöra alla sorters tak från exempelvis mossa. 

Gödsla med kaffesump

Kaffesump är syrerikt och fungerar därför utmärkt att blanda ner i jord som gödsel. Det räcker med en tiondel för att göra effekt. Kaffesump innehåller både kalium och kväve, två beståndsdelar som återfinns i vanlig gödsel.

Kaffesump på dasset

Byt ut ditt vanliga strö du strösslar ner i din dasstunna mot gammal kaffesump. Det suger upp vätska bra och kan också snabba på nedbrytningsprocessen. Ett klart billigare och mer resurssnålt alternativ ute i sommarstugan.

Gör inte det här med din kaffesump

Släng i vasken – kaffesump hjälper inte till att ta bort beläggningar i avlopp som vissa tror utan riskerar snarare att orsaka stopp menar rutinerade rörmokare. 

Kasta i soporna – släng kaffesumpen i avfallspåsen med övriga matrester – det går alldeles utmärkt att omvandla till biogas och biogödsel, läs mer på avfallsverige.se.

Tro på alla tecken du ser i sumpen – att spå i kaffesump har anor hundratals år bakåt i tiden. Är du en person som hänger dig inte bara åt kaffets utan också sumpens magi, glöm då inte att spådom just är en spådom.