Kaffearom.se

Kaffebönor - bäst i test

Fika lugnt, vi har gjort jobbet åt dig. Här har du de bästa kaffebönorna som hjälper dig att brygga det bästa kaffet. Alla bäst i test är unika och gjorda på olika sätt. Vi har valt hela kaffebönor som vi malt och sen testat i lugn och ro tillsammans med vår panel av kaffeälskare. Någon hade mjölk i, någon drack det svart, vissa ville ha det rykande hett andra inte. Men tillsammans har vi kommit överens om ett betyg. Så fram med anteckningsboken, här är vårt kaffebönor – bäst i test. 

Bönkunskap – bra att veta om kaffebönor inför ett bäst i test

Kaffe är en vetenskap. Det finns alltid mer att lära om bönan, tillredningen, handelsvaran, traditionerna, ja allt som är en del av kaffets värld. Vårt bäst i test fokuserar på ett bryggt kaffehela bönor som vi har malt själva. Innan vi trycker på knappen så finns det lite fakta om kaffebönan som är kul att ha med sig.

  • Kaffebönan är den inre delen av den röda stenfrukten som växer på kaffeträdet eller kaffebusken.
  • Kaffebönan finns i mängder av arter, Arabica och Robusta-bönorna är vanligast i storskalig odling.
  • Rostningen bestämmer till stor del hur smaken blir, ljusrost, mellanrost eller mörkrost är tre vanliga kategorier. 
  • Brasilien är världens största producent av kaffebönor.

I Sverige konsumerar vi cirka 8 kilo kaffe per person och år enligt Statistiska centralbyrån. 

Vilka är de bästa kaffebönorna?

Vi har valt kaffebönor av de dominerande aktörerna med stora marknadsandelar i Sverige. Panelen har kommit överens om ett helhetsbetyg, en bedömning i antal koppar på en skala 1-5 där 5 är högsta betyg. Slutligen utdelas ett litet extraomdöme i plus- eller minusform, good kopp eller bad kopp.

Rostning: Mellanmörk

Enligt producenten: Fruktig och nötig, har en generös doft av hasselnöt. Rund smak med viss pepprighet. En balanserad och fruktig eftersmak.

Panelen tycker: Det var påtår till alla runt bordet. Fruktigheten gör det lätt att tycka om, funkar säkert bra både som den första koppen på morgonen och efter middagen framför Rapport 19:30. Ett perfekt vardagskaffe som inte utmanar för mycket, sa vi att det passar bäst med mellanmjölk till?

Antal koppar: 4

Good kopp: Designen på förpackning förtjänar faktiskt ett omnämnande, behaglig, livlig och lagom mörk, rimmar väl med smaken på innehållet.

Rostning: Mörk

Enligt producenten: Ett fylligt och kraftfullt kaffe med toner av björnbär och choklad.

Panelen tycker: Det är verkligen mörkt som en novemberkväll i Hässleholm, för att inte säga becksvart. Men på ett bra sätt. Det krävs dock en stadig stol och ett lätt sinne för det är mycket att ta hand om smakmässigt. Ett morgonkaffe för alla oss som har en händelserik dag framför oss enligt en nöjd panelmedlem.

Antal koppar: 3

Good kopp: Närmare än så här kommer du inte en burk dunderhonung i kaffehyllan. Du blir både pigg och stark. 

Rostning: Lätt mörkrostat

Enligt producenten: Lätt mörkrostat kaffe med ljuva toner av kakao i den sammetslena eftersmaken.

Panelen tycker: En fika är alltid god men det är något som saknas. Lite som när samtalsämnena snabbt ebbar slut, bullen är torr och det bara finns kaffegrädde i små trekantiga förpackningar som skvätter när man drar bort flärpen. Trean är svag men det finns något i det lätt mörkrostade som känns rätt, som gör att man vill ha mer. Det är liksom en helt vanlig kopp kaffe och det är ju det som är så gott.

Antal koppar: 3

Bad kopp: Namnet är väl lite väl färglöst för att komma från det lila kaffeföretaget?