Kaffearom.se

Härliga kafferecept för kaffeälskaren

Nämn en dryck som kan kombineras på lika många sätt som kaffe och alltid vara lika god. Finns det ingen annan? Nej, tänkte väl det. Här har vi samlat några kafferecept för dig som aldrig får nog av kaffe, kallt som varmt, med mycket eller lite mjölk, med eller utan alkohol. 

Kaffe latte – recept på en modern klassiker

En kaffe latte är egentligen mjölk med kaffe. Rättare sagt fyra delar mjölk och en del kaffe. Oftast med en espresso som bas med värmd och skummad mjölk på toppen. Du behöver: kaffe efter smak, mjölk du kan värma. 
 1. Gör en espresso, enkel eller dubbel
 2. Värm mjölken till 65°C
 3. Skumma mjölken tills den får en krämig karaktär
 4. Slå över mjölken försiktigt i din espresso, spara lite skum till toppen

Iskaffe – recept på en iskall klassiker

Det enda dåliga med iskaffe är att det tar lite tid att göra. Tid brukar man å andra sidan ha riktigt heta dagar, då det passar extra gott med en kall kaffedrink. Du behöver: Kaffe, is, mjölk (kan blandas med lite grädde) en nypa socker och cirka 8 timmar i en kyl.
 1. Mät upp kaffepulver motsvarande till två koppar, häll över vatten och rör om. Gör det gärna åt det starkare hållet. Ställ in i kylen med lock i cirka 8 timmar.
 2. Ta ut kaffet och sila det två gånger genom filter eller duk.
 3. Fyll ett glas med is och häll över kaffet. Blanda i mjölken efter smak, släng i en nypa socker.

Cortado – kaffe med spansk touch

Kaffekulturen är stark runt Medelhavet, frågar du fyra olika nationaliteter hur man ska dricka sitt kaffe får du garanterat minst 7 olika svar. Klart är i alla fall att spanjorerna gärna dricker en cortado, på inget sätt en originell variant med sin kombination av espresso och skummad mjölk men oj vad gott det är. Det här behöver du: en espresso och lika mycket skummad mjölk.
 1. Gör en espresso och värm samtidigt mjölken tills den blir slät och krämig.
 2. Häll varsamt mjölken över espresson.

Kaffedrinkar med alkohol

Det finns gott om kaffedrinkar där den oslagbara kombinationen av kaffe och alkohol gifter sig och får smaklökarna och benen att dansa. Kaffegöken i all ära, hur vi än gör så kommer vi inte runt kaffedrinkens kaffedrink och dess svenska kusin. Håll till godo.

Irish coffee – recept på en verklig klassiker

Varmt kaffe, whiskey och grädde. Det blir inte godare än så, oavsett om det är i skidbacken, en ljummen sommarkväll eller i fåtöljen bredvid julgranen. Till din irish coffee behöver du cirka: 4 centiliter whiskey, 2 teskedar farinsocker, en stor kopp nybryggt kaffe och 3 matskedar vispgrädde.
 1. Brygg kaffe och vispa grädden löst
 2. Rör ner farinsockret i whiskeyn 
 3. Häll på kaffet
 4. Tillsätt grädden, häll den över en uppochnervänd sked.
 5. Garnera med lite malet kaffe.
Tips: du som inte kan få nog av irish coffee ska kolla in atlascoffeclub.com för fler varianter på den irländska klassikern.

Kaffe Karlsson – recept på en svensk klassiker

Det var en gång en svensk som tyckte att en irish coffee var god men att den innehöll för lite sprit, voila, Kaffe Karlsson var född. Kaffe Karlsson är en försvenskad kopia på den irländska klassikern men med en spritig twist. Vad kan gå fel? Du behöver cirka: 3 centiliter Baileys, 3 centiliter Cointreau, en kopp nybryggt kaffe, cirka 0,5 deciliter vispgrädde.
 1. Brygg kaffe och vispa grädden löst
 2. Häll upp Baileys och Cointreau i ett glas
 3. Häll på kaffe och toppa med grädden
 4. Garnera med lite riven choklad eller apelsinzest

kaffeinformation.sehittar du ännu fler kafferecept på goda kaffedrycker, det är bara att välja och vraka bland andra favoriter som cappucino, americano och ristretto. 

Plus många fler. 

Föredrar du något med lite mer sting finns det dessutom gott om kaffedrinkar  

 med alkohol. Kanske en klassisk kaffegök? En Correto eller en kaffetinti. Som du märker finns det recept för alla tillfällen.