Våra älskade kaffe bönor är egentligen inga bönor, utan fruktkärnor

Kaffe bönor är världens näst största handelsvara, efter olja. Det säger inte lite. Kaffekulturen har utvecklats i en rasande fart och fortsätter att komma med nya överraskningar hela tiden. En kopp kaffe innebär idag så mycket mer än en varm kopp bryggkaffe med en skvätt mjölk och en sockerbit för att pigga upp sig under långa gråa dagar, den är idag ännu ett sätt att signalera sin karaktär.

Nog för att bryggkaffet fortfarande är populärt i de svenska hemmen, men bland trendmedvetna människor finns en hel värld av olika kaffeuttryck och -sorter att hålla reda på. Espressons intåg i Sverige medförde stora förändringar i cafémiljön. Det finns numera caféer i varje gatuhörn och ett café idag värdigt sitt namn har en hel del olika kaffesorter på sin meny.

Kaffe bönor är egentligen inte alls några bönor, utan en fruktkärna. Kaffeplantan är en buske med små gröna blad och röda frukter. I dessa frukter sitter alltså det som vi idag kallar kaffe bönor. Varför man började kalla kärnorna för bönor beror på att de har ett bönliknande utseende.

När man skördar kaffebönor så plockar man helt enkelt bären från buskarna, för massproducerat kaffe av låg- till medelkvalité så plockas alla bären från varje buske, oavsett om de har mognat eller ej. Bären blir röda först efter att de har mognat, innan dess är de gröna. För kaffe av hög kvalité brukar plockarna instrueras att plocka endast av de mogna bären, dessa plockare får generellt sett också bättre betalt.

När bären är plockade så läggs de i ett vattenbad för att fruktköttet ska lossa från kärnorna, varje bär har en eller två bönor i sig. Därefter får kaffe bönorna ligga i blöt ett tag innan de är redo att behandlas vidare. Nästa steg är att torka bönorna, detta sker oftast på något form av stengolv under öppen himmel. Solen står för torkandet av kaffet som får pågå under några dagars tid. Man räfsar och krattar bland kaffebönorna med jämna mellanrum, för att de ska torka så jämnt som möjligt.

När bönorna är torkade så ska de sorteras, man sorterar bort alla dåliga och ruttna kaffe bönor och sorterar resten efter storlek och färg. I detta skede är kaffebönorna gröna, de blir bruna först efter rostningen som nu är nästa steg. Man rostar alltså kaffet till önskad rostningsgrad, det finns allt från väldigt lättrostat, till riktigt mörkrostat kaffe. Hur mycket man rostar bönorna beror på vilken typ av kaffe man vill producera.

När kaffet är rostat är det färdigt för försäljning. Mycket kaffe säljs färdigmalet så i många fall innebär det ännu ett steg i produktionsprocessen, men vissa typer av kaffe säljs som hela bönor för köparen att själv mala efter önskemål. Genom att mala sina kaffebönor själv så har man tillgång till fräschare kaffe, det finns väldigt bra kaffekvarnar på marknaden idag och är man en hängiven kaffeentusiast så är det en självklarhet att köpa hela bönor som man själv maler inför varje nybryggning. Bland dessa finsmakare är det också vanligt att smaksätta kaffet med kaffearomer.

Arabica är som sagt det finaste kaffet, men i vissa espressoblandningar har det blivit erkänt bland kaffeproffs att en andel Robusta kaffe bönor i blandningen kan vara fördelaktigt för både smak och en högre koffeinhalt.