Söta ditt kaffe med kaffe syrup så får du god smak på köpet!

Kaffe syrup är ett gott sätt att smaksätta sitt kaffe. Samtidigt tillsätter man en hel del sötma då syrups är gjorda på väldigt stor andel socker (syrup – sirap). Ofta kan man använda syrups även till annat, såsom i bakverk och som smaksättning i andra varma drycker eller drinkar. Vanliga smaker är vanilj, karamell, choklad, hasselnöt och amaretto, men även smaker som chai, kanel och Irish cream går att få tag på.

Det finns flera olika märken som säljer kaffe syrup, Routin är ett franskt märke som gör högklassiga, goda syrups. Da Vinci är ett annat märke, de är ledande på marknaden i hela världen och har över 140 olika smaker att välja bland! Givetvis är inte alla smakerna att rekommendera till kaffe, men alla klassiska kaffekombinationer finns i sortimentet. Vad sägs till exempel om pepparkakssyrup i kaffet? Perfekt till jul, om inte annat!

En kaffe med syrup är mer som en hel godsak än en vanlig kopp kaffe. Sockerhalten är hög och njutningsnivån vet inga gränser. En väl tillredd espressobaserad mjölkdrink med ens favoritsyrup hör till något av det godaste man kan inta. Samtidigt får man en trevlig koffeinkick på köpet, tilltugg behövs inte! På kaféer brukar det idag finnas några olika smaker på syrups att välja bland, populära smaker är choklad, hasselnöt och vanilj.

Det finns såklart också sockerfria kaffe syrups, smakaromer som är helt kalorifria med allt socker utbytt mot sötningsmedel. Gert Strand AB heter ett företag som tillverkar kaffearomer utan vare sig socker eller sötningsämnen, men som fortfarande är rika på smak. Märket heter Aromhuset och säljs bl a på allt-fraktfritt.com.

Kaffe syrups är oftast särskilt framtagna för att smaksätta kaffedrycker, men de går bra att använda till vad som helst. De söta syrupsen är toppen att ha i drinkar – både alkoholhaltiga och alkoholfria, och bakverk av olika slag. Syrup med amarettosmak är t ex ypperlig att ha i en alkoholfri drink där man vill ha smak av amaretto, eller i kexbottnen på den smarriga tårtan.

När man har kaffe syrup i sitt kaffe så behöver man sällan söta med socker då syrupen i sig är så söt.