Riktigt kaffe – allt från böna till bryggare är av yttersta vikt!

Hur smakar riktigt kaffe? Ett riktigt gott kaffe får man bara genom att följa några viktiga steg. Dessutom är tillfälle och stämning väldigt avgörande för hur kaffet upplevs. En delad kopp kaffe i stämningsfull miljö med sällskap av högsta klass får nästan vilket kaffe som helst att smaka ljuvligt. Samtidigt kan ett riktigt gott kaffe mista sin smak om omgivningen är inspirationslös.

Först och främst gäller det att hitta en riktigt god kaffeböna. Vilken sorts böna man gillar är såklart individuell, men ett kaffe av hög kvalité har större chans att bli riktigt gott än en billig böna. Arabica bönor är de vanligaste, tack vare sin mjuka, goda smak, men även robusta kaffe och liberiakaffe går under kategorin riktigt kaffe.

Dricker man helst espresso kaffe så kan en mix av arabica- och robustakaffe vara det allra bästa, i annat fall är arabica bönor oftast att föredra. Dock finns det givetvis bättre och sämre kaffe oavsett vilken art bönorna tillhör.

Mest kaffe odlas idag i Central- och Sydamerika, men kaffets riktiga ursprung härleds till Afrika där man idag mest odla robusta- och liberiakaffe. Arabicakaffe är en mycket känslig planta som kräver ett jämnt, varmt och fuktigt klimat, helst också hög höjd. De andra kaffearterna är tåligare men har starkare och sämre smak.

När man har valt ut sina kaffebönor, riktigt gott kaffe hittar man bara hos kaffespecialister. De vardagssorter man finner i daglighandeln funkar ofta bra just till vardags, men ska man dricka eller bjuda på riktigt kaffe så får man allt söka på lite mer sofistikerade ställen. Bönorna ska vara så färska som möjligt och malas just innan bryggning. Det bästa är att ha en egen kaffekvarn hemma så att man garanteras färskmalet kaffe varje gång.

När man står inför att brygga sina fina bönor så finns det en hel rad olika tillvägagångssätt. Vilken metod man använder beror på vilket kaffe man vill ha. Att brygga vanligt bryggkaffe är en helt annan process mot att tillreda en espresso, till exempel.

För bryggkaffe är en Moccamaster eller en enkel pressobryggare de bästa hjälpmedlen. Mocca Mastern är känd för att hantera saker som bryggtid och temperatur på bästa sätt, en billigare variant av elektrisk kaffebryggare brukar inte hålla måtten. Har man ingen Moccamaster och oftast bara brygger kaffe åt sig själv eller kanske åt en extra person så är pressbryggaren det bästa – och enklaste – alternativet. Det är en liten glaskanna med ett filter i locket, man fyller den med lagom dos kaffe, lagom tempererat vatten (ca 95 grader) och låter det dra i några minuter. Därefter pressar man ner filterlocket och skiljer sumpen från den färsiga kaffedrycken. Hur enkelt som helst, och riktigt gott kaffe!

Är man mer av en espressofantast så är det viktigt att ha en bra espressomaskin hemma. Det finns bra och dåliga maskiner både bland de automatiska och bland de manuella, smakar det så kostar det – oftast. Men riktigt kaffe är värt att betala lite extra för.