Kaffe online – obegränsade möjligheter!

Att hitta kaffe online är inte svårt. Idag, när allt går att finna på nätet, har möjligheterna att köpa saker som förr var väldigt svåråtkomliga blivit enormt mycket större. Man kan i stort sett få tag på vad man vill, när man vill, allt tack vare internet.

Kaffe, som är världens näst största handelsvara, är givetvis inget undantag. Både kaffet i sig självt, alla typer av kaffemaskiner, tillbehör och accessoarer finns tillgängliga online. Är man ute efter en kaffesort av ovanligare slag, som ens lokala kaffespecialist inte tar in, så är det nätet man bör vända sig till. Man tar givetvis lite av en risk när man köper kaffe via nätet, man får varken chans att smaka eller lukta på sina kaffebönor innan man binder sig vid köpet. Om man använder sig av en online återförsäljare med många år och nöjda kunder bakom sig så bör man dock kunna känna sig ganska trygg.

När man köper kaffe online är det en fördel att köpa hela kaffebönor, då hinner inte kaffet bli gammalt innan man får hem det. Givetvis ska återförsäljaren samtidigt kunna garantera att bönorna är av färskaste slaget, särskilt om det är ett lite exklusivare kaffe man köper.

Världens dyraste kaffe heter Jamaica Blue Mountain och kostar långt över 1000 kronor per kilo, att hitta denna exklusiva sort i ens lokala kaffe shop är inte särskilt troligt, så vill man ha tag på detta kaffets Rolls Royce, eller något annat särskilt dyrt finkaffe så har man ofta inget annat val än att förlita sig på nätet. Ironiskt nog är det när man beställer kaffesorter av denna dyra typ som man verkligen tar en risk, det finns ganska gott om förfalskningar där ute. Men köper man från en väletablerad webbshop med rekommendationer från tillförlitliga källor så får man förhoppningsvis det man betalar för. Just Jamaica Blue Mountain kaffe ska vara något alldeles särskilt, något långt utöver det vanliga, men ska man investera så dyra pengar i kaffe så ska man helst känna till på vilket sätt det bäst förvaras och tillreds också, annars kan man tycka att det är bortkastade pengar.

Det finns oändligt många kaffesorter, men alla härstammar de ifrån en av tre kommersiellt odlade arter: Arabica, Robusta och Liberia. Liberiakaffe står bara för ca 1 % av världens kaffeproduktion, så det är främst de andra två man pratar om när man talar om kaffearter. Arabica är utan tvekan både den mest uppskattade kaffearten och det mest odlade. I jämförelse med andra kaffearter är Arabica mildare i smak, mindre bitter, men också mer känslig. Arabica kaffe växer främst i central- och Sydamerika, helst på höga höjder i jämnvarmt klimat med mycket nederbörd. Colombia är ett av de länder som har ypperliga förutsättningar för att kaffeplantan ska trivas och står för över 10 % av världens kaffeodling. Många kaffesorter som härstammar härifrån håller hög kvalité.

När det gäller de övriga två arterna så är de betydligt tåligare och växer väl både i Afrika, som är kaffets hemkontinent, och Asien. Robusta och Liberia kaffe är dock starkare och bittrare i smaken än Arabica och därmed inte alls lika uppskattade av kaffeälskare. När man köper kaffe online, eller i butik, ska man alltså försöka hitta kaffesorter som är baserade på största delen Arabica kaffebönor.