Kaffe koppen – den bästa koppen!

Kaffe koppen är en väldigt uppskattad kopp. Många har en favoritkopp och tycker inte att kaffet smakar detsamma i någon annan kopp. Det finns också olika typer av kaffe koppar som passar till olika typer av kaffe och olika tillfällen. T ex serveras inte en cappuccino i en likadan kopp som en espresso, och en äldre dam kanske vill ha en liten porslinskopp med blommotiv medan en ung tjej vill ha en stor mugg med stilren design. Dessa är givetvis stereotyper, men poängen – som är att det finns oändligt många kaffekoppar som passar olika generationer, typer och smak – blir tydligare så.

Kaffe har varit en väldigt uppskattad dryck i vår kultur sedan 1800-talet då den fanns i var mans hem. I finare hem har den funnits ännu längre. Kaffet värmer och piggar upp, något man verkligen uppskattade i kalla och råa Sverige förr i världen – och gör än idag. Svenskar dricker näst mest kaffe per person i världen, först kommer Finland. På sydligare breddgrader är iskaffe populärt då man oftast finner mer anledning att svalka sig än att värma sig.

Kaffe koppen brukar också vara en symbolisk pryl för rast, avbrott och trevliga stunder. Kaffet symboliserar vila, mys och njutning – kaffearomer som gör bryggkaffet ännu godare blir allt populärare. Hade man inte kaffepauser att se fram emot under sin arbetsdag så hade den i de flesta fall känts betydligt längre och svårare att ta sig igenom. För en typisk svensk brukar kafferasterna ske vid morgonkaffet vid 10-tiden, efter lunch och sedan en gång till under eftermiddagsfikat vid 14-tiden. Många dricker sedan ytterligare en kopp kaffe hemma, för att slappna av och samla ny energi efter den långa jobbdagen.

Länge var kokkaffe det enda kaffet man drack och det finns fortfarande de som föredrar denna gamla, något bittra klassiker. Det mest druckna kaffet i Svenska hem idag är dock bryggkaffet, alla äger minst en elektrisk kaffebryggare och allt fler investerar i den betydligt dyrare och mer exklusiva varianten Mocca Master, de som har testat svär vid att Mocca Mastern gör godare kaffe än en vanlig bryggare, konceptet är dock detsamma. Pressobryggaren, den enkla lilla glaskannan med ett filter inbyggt i locket, har också vunnit i popularitet de senaste åren. Den gör väldigt gott kaffe med väldigt små medel och passar den som oftast brygger en till två koppar åt gången.

Den senaste flugan, som givetvis är betydligt mer än bara en fluga, är espresson. Detta mörka, starka kaffe från Italien har verkligen trollbundit världen och i storstäderna kryllar det av espressohus där man kan beställa allt från enkla espressi till avancerade mjölkdrinkar med espresso som bas. De som idag funderar på att investera i en ny kaffebryggare överväger säkert att köpa en espressomaskin istället. Försäljningen av espressomaskiner har ökat lavinartat de senaste åren och modellerna blir mindre och smidigare för varje år. Det finns espressomaskiner på marknaden för alla ambitionsnivåer och stilar. För en espressomaskin säljer inte enbart på sina kvalitéer, utan mycket också på design. Precis som kaffe koppen.