Kaffe kokare – en tidlös klassiker

Kaffe kokare är ett samlingsnamn för alla möjliga typer av kaffemaskiner. Dock är en riktig kaffekokare en enkel behållare där man häller i grovmalet kaffe samt vatten som sedan värms upp till kokpunkt, därefter har man fått kokkaffe – det vanligaste kaffet förr i världen och fortfarande en kaffesort som uppskattas i vissa läger. Kokkaffe har en aning bittrare smak än bryggkaffe eftersom kaffet har värmts upp till hetare temperatur än vad som sker vid optimal bryggning.

Bryggkaffe kan beredas på många olika sätt. Vanligast är att man brygger kaffe i en elektrisk kaffebryggare, en apparat man kan komma över för en ganska billig peng idag. Är man mer av en pryltok och finsmakare så investerar man kanske i en Mocca Master som är en typ av kaffebryggare som helt enkelt ska göra godare kaffe. Den är dock betydligt dyrare än en vanlig maskin.

Ett annat sätt att brygga kaffe är att använda en pressobryggare. Det är en väldigt enkel form av kaffebryggare, som dessutom inte tar upp någon plats i köket. Pressobryggaren består av en liten kanna, vanligtvis i glas eller rostfritt stål, samt ett lock med inbyggt filter, det är faktiskt en ganska fiffig uppfinning! Man doserar sina malda kaffebönor i kannan, lagom dos för en person (kannan räcker bara till en kopp kaffe) och sedan slår man över hett vatten, dock inte kokhett då man i så fall bränner sitt kaffe som får bitter smak, runt 95 grader är den optimala temperaturen. Efter att kaffet har fått dra i vattnet i några minuter pressar man ner filterdelen av locket och separerar därmed kaffedrycken från sumpen. Sedan är kaffet klart att serveras. Pressobryggare finns i två storlekar, den vanliga som räcker till en kopp, samt en större som räcker till två-tre koppar. Det är därför ganska svårt att bjuda ett större sällskap på kaffe berett med pressobryggare, men det är också den enda nackdelen. Många kaffekännare svär vid pressobryggaren.

Kaffe kokare är, som tidigare nämnt, den varianten man brukade använda förr i världen, och på sina sätt påminner pressobryggaren om nu vill jämföra. Idén är densamma, med skillnaden att man låter kaffet koka i en kaffe kokare, medan det i pressobryggaren ska vara något svalare för att förhindra kaffet från att brännas.

Idag är dock både kaffe kokare, kaffebryggare och andra «gamla» varianter omoderna. Det som idag attraherar kaffeälskare är espressomaskiner och espressokaffe. Detta kaffe från Italien har frälst en hel värld. Espresso är ett mörkt, starkt kaffe med högre koffeinhalt än vanligt brygg- eller kokkaffe. En enkel espresso är liten och rymmer bara 2-4 cl kaffe, den har en väldoftande gyllene crema på toppen och ger en skön kick på morgonen eller efter maten.

Av espressokaffe kan man också göra en mängd olika mjölkbaserade kaffedrinkar, t ex cappuccino, caffe latte eller caffe macchiato. Dessa kaffedrinkar är idag välkända och älskade av folk över hela världen. En sann italienare föredrar dock sitt kaffe svart, såvida det inte är tidig morgon. Sedan den bästa kaffeberedaren var en kaffe kokare har man sannerligen kommit ganska långt.