Kaffe kanna – en bortglömd klassiker

Kaffe kanna är idag något som inte används särskilt mycket, den är en gammeldags pryl som ännu inte riktigt återfötts. Tekannor använder man fortfarande, men kaffekannan är i det närmaste utdöd.

Det finns dock en hel del varianter av den traditionella kaffekannan i porslin ute på marknaden. Termosar är ganska populära för att hålla ens kaffe varmt och färskt även efter tillredningsmomentet och det är inte svårt att hitta specialdesignade kaffetermosar i form av små kannor. En vanlig tekanna fungerar givetvis också som kaffe kanna.

Pressobryggaren, som har blivit väldigt populär bland kaffeälskare, fungerar som en liten kaffe kanna. Den brygger en till två koppar kaffe åt gången och är väldigt enkel att använda. Man kokar vatten i, exempelvis, en tekokare, sedan doserar man lagom mängd kaffe i presson och slår över vattnet som har fått svalna några grader sedan kokpunkten (brygger man kaffe på kokhett vatten så bränner man bönorna och får en illasmakande kopp kaffe). När man har låtit kaffet dra en stund i vattnet så sätter man på locket vilket har ett smart filtersystem i sig, och pressar ner kaffesumpen till botten av kannan. Sedan slår man upp sitt färdiga kaffe i en kopp och njuter.

Det är väldigt enkelt att brygga kaffe på detta vis och ger oväntat gott resultat. Många kaffeälskare menar att detta är den bästa bryggaren för just bryggkaffe – den slår t.o.m. den dyra Mocca Mastern! Nackdelen är att det inte går att brygga några stora mängder kaffe med en pressobryggare, så vill man bjuda ett sällskap på kaffe så är den inte så praktisk – såvida man inte har flera stycken förstås.

En annan kaffebryggare som ser ut och också fungerar som en kaffe kanna är mokabryggaren. Det är en förenklad variant av en espressomaskin och brygger ens kaffe med hjälp av tryck och vattenånga istället för hett vatten som får droppa igenom ett filter. Trycket når dock inte tillnärmelsevis så högt i en mokabryggare som i en riktig espressobryggare och kaffet blir inte riktigt detsamma. Dock blir det helt okej för att täcka ens vardagsbehov. Dessutom är det en riktigt söt pryl att ha i köket!

Vill man lägga vantarna på en riktig kaffe kanna av gammeldags modell så bör man idag hellre söka efter tekannor. Det finns ett stort utbud av söta tekannor i porslin och har man tur så hittar man matchande koppar. Annars kan man söka efter hela kaffeserviser i second hand butiker, där lär man hitta en hel uppsjö! Att ha en fullständig kaffeservis tar upp en hel del plats i köksskåpen bredvid kaffearomerna, men kan vara värt det om man är lagd åt att tycka om den typen av prylar.

Det finns som sagt massor av kaffekannor med termosfunktion, de är ofta i rostfritt stål och därmed betydligt mer moderna i sin estetik. Vissa kaffebryggare har kannor med lite mer sofistikerat utseende och går bra att ställa på bordet vid kafferepet. Pipkannan är en gammeldags kaffekanna och – bryggare i ett. Namnet kommer ifrån att den ger ifrån sig ett pip när kaffet är färdigbryggt. En riktigt festlig variant av kaffe kanna för den som attraheras av det som är lite annorlunda.