Kaffe Italien – det bästa kaffet i världen

Kaffe Italien är känt för att vara det allra bästa kaffet. Det är givetvis från Italien som den så oerhört populära espresson härstammar och många kaffekännare menar att endast en barista som har tränats i Italiensk skola kan framställa en espresso värdig sitt namn.

Espresso kaffet uppfanns i Italien rund sekelskiftet, dock hade man inte tillgång till maskiner av den typ vi använder idag och trycket var betydligt lägre än det som idag krävs för att brygga en godkänd espresso. Runt 1940-talet uppfanns den pistongmaskin som är väldigt lik de maskiner vi använder för espressobryggning idag. Espresson blev en riktig hit i Italien och beställer man «en kaffe» i Italien idag så är det med största sannolikhet en espresso man får in, vill man ha något annat så får man precisera.

Vad skiljer då espresso kaffe från vanligt bryggkaffe? Jo, det är tillredningsprocessen som är annorlunda. När man brygger kaffe så använder man sig av hett vatten som får rinna igenom ett filter vari det malda kaffet ligger. När man tillreder en espresso så låter man istället het vattenånga pressa sig igenom filtret med bönorna under ganska högt tryck. Detaljerna är givetvis viktiga för hur den slutgiltiga espresson smakar – allt från tryck till dosering, tampning (facktermen för att pressa de malda kaffebönorna i filterbehållaren) och temperatur är av stor vikt.

Trycket bör ligga på ca. nio bar när man tillreder en espresso, de automatiska maskinerna fixar detta per automatik, endast med en pistongmaskin behöver man lära sig att ställa in rätt tryck (vilket kan vara en konst i sig).  Temperaturen på vattenångan ska ligga så nära 93 grader som möjligt, men vill man ge sig själv lite svängrum så funkar det att brygga espresso på temperaturer mellan 90-96 grader. Om vattenångan är kokhet så bränner man sina kaffe bönor och kaffet blir bittert.

En viktig del av espresso kaffet är creman. Crema är det gyllenbruna skumlager som ska finnas på toppen av varje espresso. Den ska vara tjock och krämig i konsistensen och inte skummig med stora bubblor. Creman är rik på både doft och arom och utan en lyckad crema är kaffet misslyckat.

Kaffe Italien är idag mer än bara espresso, man har utvecklat en hel armé av olika espressobaserade drinkar, alla med eget namn och specifika recept. Kändast är nog cappuccinon, en espresso med skummad mjölk och eventuellt lite kanel på toppen. En italienare skulle sällan dricka kaffedrinkar med mjölk i annat än till frukost, men i resten av världen är dessa drinkar omåttligt populära, så är också att smaksätta bryggkaffe med kaffearomer. Caffé Latte är en annan variant, som egentligen är ganska lik cappuccinon, med skillnaderna att mjölkmängden är större och serveringen annorlunda. Cappuccino serveras alltid i en kaffekopp, medan en latte serveras i en skål eller ett glas. Även till de espressobaserade mjölkdrinkarna är creman av stor vikt och går man till en erkänd espressobar så ska det finnas motiv på ens kaffe, skapad med hjälp av creman och mjölken.

Kaffe Italien är utan konkurrens världens godaste och vill man någon gång uppleva en riktigt god espresso så ska man bege sig till dess hemland och låta en äkta italienare tillreda den.