Kaffe Gevalia – störst på kaffe i Sverige

Kaffe Gevalia har varit det mest köpta kaffet sedan 1966. Det är ett gott alternativ till vardagskaffe och finns att köpa i alla närbutiker, stormarknader och andra dagligvaruaffärer. Om man är lite av en finsmakare så duger kanske inte Gevalia, men för gemene man är det ett populärt kaffe.

Gevalias saga hade sin början i Gävle redan under 1800-talets mitt. En yngling vid namn Victor Theodor Engwall investerade lite pengar i en dagligvarubutik och sålde saker som tobak, vin och spannmål åt traktens invånare. Det fanns ganska många butiker av detta slag, men trots konkurrensen så gick det bra för Engwall.

Från att ha varit ett familjeföretag så blev Engwalls företag ett aktiebolag år 1905. Han son hade fått en central roll i företaget och efter bara tre år som aktiebolag så fick Victors son ta över hela alltet efter sin fars bortgång.

Under 1920-talet slutade man att sälja dagligvaror och lade allt fokus på kaffe, i samband med detta skapades varumärket Gevalia. Företaget, som hade gått under namnet Engwall och Co, hade rostat sina egna kaffebönor sedan 1913 och resultatet hade varit mycket gott. Man började sälja sitt kaffe Gevalia i de röda paketen som hänger med än idag.

Under 1930- och -40 talen öppnade Gevalia systerkontor i Stockholm, Göteborg och Malmö, företaget expanderade fort och kaffe Gevalia blev ett kaffe man kände igen. År 1948 öppnade man också ett eget kaffelaboratorium där man kunde utföra studier och forskning på kaffe. I detta labb kollade man också kvalitén på sitt kaffe med hjälp av regelbundna kontroller. Något man lade ganska mycket kraft på var att studera behandlings- och lagringsmöjligheter. Gevalia var definitivt långt fram i ledet vad gällde kaffets utveckling i Sverige.

Det var år 1966 som Gevalia äntligen kunde njuta av att ha nått sitt främsta mål – att sälja mest kaffe av landets alla producenter. Man hade en säljandel på 34 % av marknaden, mycket tack vare Jacob Engwall, fjärde generationen Engwalls, som hade infört nya, banbrytande idéer om lagring och service efter att ha studerat kaffe i Brasilien. Kaffe Gevalia var svenskarnas favoritkaffe!

Familjen Engwall sålde sitt framgångsrika företag till Kraft Foods år 1971. Gevalia marknadsfördes genast i grannländerna och experiment för att ta fram nya sorters kaffe började genast genomföras. Man introducerade snabbkaffe i sortimentet och under 90-talet tillkom ytterligare en hel del nya kaffesorter, bl a ekologiska och KRAV-märkta alternativ, samt storfavoriten cappuccino.

Gevalia är idag ledande i Sverige när det gäller certifiering av kaffe, det var Gevalia som bl a skapade varumärkescertifieringen Rainforest Alliance som arbetar för en schysstare miljö i kaffeodlingsområden.

Gevalias kaffesortiment är idag stort och varierat, det finns olika sorters snabbkaffe, det finns vanligt kaffe av olika ursprung och med olika rostningsgrad, specialblandningar för espresso kaffe och gammeldags kokkaffe – för att bara nämna några sorter.

Gevalia har också skapat stämningsfulla och trevliga TV-reklamer, många vilka har etsat sig fast i våra minnen för evigt. Den klassiska sloganen «När du får oväntat besök» för genast tankarna till en rykande het kopp kaffe Gevalia.

Gevalias kaffe består, till 100 % av arabica bönor. Bönornas ursprung och kvalité varierar givetvis och specifik information om detta finns på respektive kaffesorts paket. Vilken sort som är det godaste kaffe Gevalia är en smaksak, man får helt enkelt prova sig fram.