Kaffe filter – mer än bara Melitta

Kaffe filter kan se ut på många olika sätt, beroende på vilken typ av kaffe man brygger. Det mest kända kaffefiltret för bryggkaffe i Sverige heter Melitta.

Melitta är ett tyskt företag som säljer kafferelaterade produkter, allt från sina klassiska kaffe filter till moderna espressomaskiner och eget kaffe. Namnet kommer från grundaren Melitta Bentz som var den som kom på idén att brygga kaffe genom pappersfilter och patenterade sitt Melitta filter år 1908. Senare har Melitta varit banbrytande även på annat håll, det var t ex Melitta som var först med att sälja vakuumförpackat kaffe (år 1962). I Sverige är Melitta filter det mest använda kaffe filtret för vanligt bryggkaffe och huvudkontoret ligger i den skånska småstaden Helsingborg.

Poängen med ett kaffe filter är givetvis att förhindra de finmalda kaffebönorna att hamna i den färdiga drycken. När kaffet är färdigbryggt brukar man slänga de använda bönorna som nu istället kallas kaffesump. Det finns dock vissa typer av kaffe som ska drickas med sumpen kvar i koppen, exempel på ett sådant är grekiskt kaffe (också känt som turkiskt kaffe). Det säger sig självt att man ska undvika att röra i sådant kaffe och vill man ha socker i så bör detta tillsättas vid tillredningen (som traditionellt sker i en liten kaffekastrull över en gaslåga). Man brukar inte ha mjölk i grekiskt kaffe.

För traditionellt filterkaffe använder man kaffe filter av typen Melitta. Det är en konformad filterbit som läggs i filterbehållaren på ens kaffebryggare. Vissa kör på en lös filterbehållare som man sedan, sakta men säkert, häller hett vatten i. Poängen är densamma.

När man brygger espresso kaffe så ser filtret väldigt annorlunda ut. Melitta säljs som engångsfilter och bör slängas efter användning. Till en espressomaskin är filtret återanvändbart och tillverkat i samma metall som resten av maskinen. Själva filterdelens hål är väldigt små, så att även riktigt finmalda kaffebönor ska stanna. Filterdelen fylls med det malda kaffet och skruvas fast på maskinen just innan man brygger. För bästa effekt ska kaffet tampas med en särskild tamp också innan bryggning, ett opressat kaffe blir blaskigt i smaken medan ett kaffe som packats för hårt lätt blir för starkt då nedrinningstiden då ökar. Denna procedur gäller främst för halvautomatiska espressomaskiner.

För helautomatiska espressobryggare, samt podmaskiner så behöver man i regel inte göra någonting alls mer än att se till så att man har färskt kaffe, alternativt färska pods, hemma. Man fyller sin maskin med bönor, eller klickar i sin pod, och trycker på start. Kaffefiltret i dessa maskiner är inbyggda och allting sker automatiskt. Med en pistongmaskin ser tillvägagångssättet med filtret ut ungefär som med den halvautomatiska maskinen, samtidigt som maskinen i övrigt ser väldigt annorlunda ut. Den har ett gammeldags utseende som tilltalar många.

Det finns givetvis fler typer av kaffe filter på marknaden, olika modeller, märken och i olika material. Det finns traditionella kaffebryggare som använder återanvändbara filter i metall och det finns skålformade pappersfilter som brukar användas till större kaffemaskiner. Ytterligare andra kaffe maskiner av modell större har inbyggda kaffe filter.