Italiensk kaffe – det godaste i världen

Italiensk kaffe är det man helst dricker idag om man har känsla för smak och trend. Alla smaskiga kaffedrinkar som vi snabbt har lärt oss att älska, som cappuccino, caffe latte och macchiato, är baserade på espresson som härstammar från Italien.

Många kaffekännare menar att det är i Italien man finner det godaste kaffet. Där vet man hur kaffet ska doseras och serveras för bästa kaffeupplevelse, både vad gäller smak, men också effekt. Till exempel så finns det ingen vettig italienare som dricker kaffe med mjölk i någon gång under dagen förutom till frukost.

En enkel espresso ska svepas, den ska vara väldigt mörk och stark och till skillnad från många andra nationaliteter så finns det väldigt få italienare som skulle beställa, eller ens komma på tanken att tillreda, en dubbel espresso. Möjligtvis skulle de göra tvärtom – brygga en halv espresso, alltså hälften mängd vatten men med samma mängd kaffebönor som till en vanlig enkel espresso. Detta blir givetvis väldigt starkt kaffe, men det är så man gillar det i kaffets mekka – Italien.

Italiensk kaffe är ändå mer än supertrendiga espressobaserade mjölkdrinkar

I Italien gör man en stor affär av kaffet, hur det ska tillredas, när man ska dricka vilken sort och hur man ska dricka kaffet. Många kaffekännare hävdar att det är italiensk kaffe som är det godaste i världen, italienarna är de som bäst känner till hur kaffet ska bryggas och serveras och reser man till Italien utan någon direkt kunskap om dessa oskrivna lagar kring kaffedrickande så kan det hända att man råkar ut för arrogant bemötande av en och annan kypare.

För att tillreda en espresso, eller en mjölkbaserad espressodrink så behöver man tillgång till en espressomaskin. Det finns olika typer av espressomaskiner, allt från busenkla automatiska varianter till avancerade manuella sorter i klassisk stil. Vilken man som privatperson bör investera i beror på graden av ens intresse för tillredningsprocessen. Ju mer avancerad espressomaskin, desto större möjligheter får man för att brygga extraordinärt kaffe, men med en espressobryggare som är enkel att använda blir kaffet oftast helt ok utan att man behöver anstränga sig. En väldigt vanlig espressobryggare är den halvautomatiska där man ha möjlighet att påverka vissa faktorer, medan de svåraste inställningarna – som exempelvis trycket – ställs in automatiskt.

Andra sätt att brygga italiensk kaffe är med en mokabryggare eller en pressobryggare. Mokabryggaren är som en väldigt simpel form av espressobryggare och brygger kaffet med hjälp av tryck. Dock kommer mokabryggaren aldrig upp i det tryck man önskar för en riktig espresso, men för den glade amatören kan den duga ändå. Med en mokabryggaren kan man vanligtvis bara göra en kopp kaffe åt gången. Pressobryggaren gör väldigt gott bryggkaffe och finns i olika storlekar, men vanligtvis kan man inte brygga mer än en eller två koppar i stöten med en pressobryggare. Kaffekännare höjer pressobryggaren till skyarna och menar att den gör det godaste bryggkaffet och med hästlängder slår de elektriska kaffebryggarna.

Det är i Italien man har byggt upp den kaffekultur som har spridits till resten av världen och kanske är det bara där man kan hitta riktigt gott kaffe. Det råder i alla fall inga tvivel om att riktigt italiensk kaffe är det godaste i världen.