Genom att dricka ekologiskt kaffe slår man ett slag för både sig själv och miljön

Ekologiskt kaffe har verkligen blivit både eftertraktat och utbrett. I en värld där miljömedvetenheten blir större och större för varje vecka som går så har kaffeindustrin – som står för en av världens mest handlade varor – tvingats hänga med som en av de främsta i ledet. När man står inför att köpa kaffe väljer man med största sannolikhet hellre ett ekologiskt alternativ än ett icke-ekologiskt, särskilt om kaffesorterna i övrigt har samma kvalitéer.

De vanliga kaffesorterna som vi svenskar är vana vid, som exempelvis Zoegas, Löfbers Lila eller Gevalia kaffe, har alla idag ekologiska sorter i sina sortiment. Ett ekologiskt kaffe har antingen KRAV-märkning eller EU-märkning för ekologiskt jordbruk och av kaffet som säljs i Sverige är runt 10 % ekologiskt.

En annan vanlig och allt mer efterfrågad märkning på kaffe idag är Rättvisemärkt –eller Fair Trade – då man garanteras att kaffeodlingen lever upp till de mänskliga etiska rättigheter som har satts ut. Är kaffet rättvisemärkt så får bl.a. inte barnarbete eller diskriminering förekomma och odlingen ska vara en organiserad och demokratisk arbetsplats.

Ekologiskt kaffe syftar till att miljö och djurliv inte får påverkas negativt i samband med framställningen. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är två saker som inte får förekomma vid kaffeodlingarna om kaffet sedan ska kunnas klassificeras som ekologiskt. Det får heller inte förekomma några som helst genmodifierade organismer i det slutgiltiga kaffet.

Vi svenskar dricker näst mest kaffe i hela världen och är även öppna för nyheter som kaffearomer, på första plats kommer finnarna. Den genomsnittlige svensken dricker 3,2 koppar kaffe per dag, vilket är väldigt mycket. Kaffe har både bra och dåliga egenskaper för oss människor, koffeinet ger tillfällig energi och vanligt kaffe har ofta en stor andel antioxidanter i sig vilket är ypperligt för immunsystemet. Om man ser till att dricka ekologiskt kaffe så löper man dessutom ingen risk att få i sig en massa onödiga bekämpningsmedel och annat som är framställt på kemisk väg. Kaffet har lägre koffeinnivå om det odlas ekologiskt vilket är bra för den som dricker särskilt mycket kaffe.

Alla typer av kaffe i alla delar av världen kan vara ekologiskt, det gäller att leta efter de märkningar som nämnts högre upp för att försäkra sig om att kaffet verkligen lever upp till de ekologiska kraven. Går man till en specialiserad kaffebutik så kan man fråga expediten efter sorter som är ekologiska. Oavsett vilken kvalitetsnivå och typ av kaffe man är ute efter så ska man idag kunna hitta ekologiska alternativ. Genom att välja ekologiskt kaffe så slår man ett slag för både sitt samvete, sin hälsa och sin omvärld.