Färskast kaffe får man från en specialiserad kaffe butik

Det är till en specialiserad kaffe butik man ska bege sig om man vill lägga vantarna på kaffe av riktigt fin kvalité. Det finns kaffesorter av många olika kvalitéer, men också olika arter som i sig har kvalitéer som skiljer sig från de andra.

De tre olika arterna kaffe som idag odlas för kommersiellt bruk är Arabica, som är känt som det finaste kaffet och också det som odlas mest; Robusta kaffe, som är en tåligare planta som också ger starkare och lite bittrare smak; samt Liberia kaffe som endast står för 1 % av kaffet som odlas och säljs världen över.

I en organiserad kaffe butik ska man kunna hitta alla dessa tre kaffearter, dessutom med olika ursprung och kvalité. En av de allra finaste och dyraste kaffesorterna i världen är det som odlas i Jamaicas Blue Mountains. Kilopriset för dessa Arabica bönor är hutlöst, men kanske värt det för en riktig kaffeälskare.

Ett annat kaffe man betalar dyrt för är kontroversiella Kopi Luwak ,som under framställningsprocessen vandrar genom kattdjuret Luwakens tarmar. När Luwaken har bajsat ut de hela bönorna så samlas de in och rostas lätt. Många som smakat detta «skitkaffe» menar att det inte går att jämföra med något annat, men kilopriset för Kopi Luwak, som inte produceras i särskilt stora mängder, ligger på över tusenlappen. I en riktigt välsorterad kaffe butik kan man eventuellt hitta detta kaffe, annars vet eventuellt innehavaren var man kan beställa det. Det går också att beställa via internet.

Andra saker man hittar i en kaffe butik är givetvis olika kaffetillbehör såsom syrups, kryddor och verktyg för kaffetillredning. Kanske man inte säljer stora kaffemaskiner i en liten kaffe butik, men viktiga accessoarer som kaffemal, tamp, våg och filter bör man kunna få tag på.

Kaffe butiker brukar också sälja smaksatt kaffe, Kahls är ett populärt märke i Sverige, och från det märket kan man hitta kaffe smaksatt med allt från choklad till vanilj eller karamell. För de som tycker att vanligt kaffe är lite tråkigt så är de smaksatta sorterna roliga alternativ. Med syrups tillsätter man också smak, men även en hel del sötma. En kopp kaffe smaksatt med syrup blir nästan som en fullgod sötsak.

The brukar man också kunna få tag på i en kaffe butik. Kaffe och the går lite hand i hand, även om de såklart skiljer sig enormt från varandra. Gemensamt har de att de oftast intas väldigt varma, ja, heta, och att deras anhängare ofta är väldigt trogna. Man är oftast antingen thedrickare eller kaffedrickare – mer sällan både och.

Det finns enormt många olika sorters the, grundsorterna bestäms efter färg – svart, grönt, rött och vitt. Därefter finns det oräkneliga smakkombinationer inom alla sorter. Man kan köpa the i små påsar eller i lösvikt att själv dosera och sila efter smak. Lösthe är i regel färskare än påsthe från närbutiken, särskilt om man köper det från en finare the- och kaffe butik.

I en kaffe butik bör personalen kunna hjälpa till med frågor och funderingar kring kaffe och the, vad de än må handla om.