Expresso kaffe är det godaste kaffet

Expresso kaffe är dagens mest eftertraktade och hypade kaffe. Vi har en utbredd kaffekultur i Sverige och resten av världen följer efter med snabba steg.

Expresso kaffe kommer ursprungligen från Italien där det antingen kallas Caffe Expresso, eller rätt och slätt Expresso och är en koncentrerad form av kaffe som bryggs genom att pressa hett vatten genom finmalda kaffebönor. I jämförelse med annat kaffe är Expresson ofta lite tjockare och innehåller en högre halt av koffein samt har en starkare och en aning bittrare smak. På toppen av en lyckad Expresso ska man dessutom finna en tjock, gyllene crema som sprider en – för kaffeälskare – underbar doft och spelar stor roll för upplevelsen.

Att dricka Expresso kaffe som det är ger en ganska intensiv kaffeupplevelse, därför serveras Expresson vanligtvis i små koppar och innehåller enligt tradition ca 3 cl kaffe. De som vill suga på sin Expresso lite längre kan beställa en dubbel Expresso, men då får man räkna med en ordentlig koffeinkick. Det är också uppskattat att göra Expressobaserade mjölkdrinkar, några klassiker är cappuccino, caffe latte och macchiato, men möjligheterna är oändliga.

Idag har de flesta caféer ett stort utbud av olika Expressodrinkar och många är de olika  syrups, kryddor, sockerfria kaffearomer och mjölksorter man kan välja att tillsätta. På regelrätta Expressobarer, vilka blir fler och fler, och fullare med folk för varje säsong, så är menyerna på kaffedrinkarna näst intill oändligt långa.

En Expressobar eller kaffe shop med gott rykte använder sig givetvis av utbildade baristas och exklusiva kaffemaskiner för att tillreda sitt Expresso kaffe, men man kan givetvis själv köpa hem en Expressobryggare och lära sig att tillreda sina egna espressi. Det finns en enorm marknad för Expressomaskiner och prisklasserna varierar väldigt – allt från runt tusenlappen och uppåt.

Det finns fyra sorters maskiner, samt en mängd kombinationer av dessa fyra. Två av dem är automatiska – en där man använder lösa kaffebönor som antingen redan är malda eller mals i maskinen, samt en som använder sig av förpackade små paket med kaffe – pods – som helt enkelt trycks in i maskinen som de är. Dessa Expressomaskiner är busenkla att använda och köper man en som har gott rykte och hög kvalitet så kan man få till helt okej Expresso kaffe med dessa. Dock blir ens påverkningsmöjlighet obefintlig, så den som intresserar sig för tillredningsstegen bör satsa på något annat.

Den halvautomatiska Expressobryggaren är den som förekommer mest i kaffebarer och hemma hos Expressoentusiaster. Med den ansvarar man själv för malningen av bönorna (grovleken spelar stor roll i det slutgiltiga kaffet), pressningen – eller det mer fackkorrekta termen – tampningen av kaffet i filterbehållaren, doseringen och i vissa fall också inställningen av temperatur, det är små steg i tillredningsprocessen, men för det slutgiltiga kaffet kan små detaljer göra enorm skillnad.

För riktiga Expressoproffs är pistongmaskinen ofta ett självklart val. Där kontrollerar man allt i processen att få fram sin ultimata Expresso och utkomsten beror helt och hållet på den som ansvarar för tillredningen. Till och med trycket ställs in av en själv. Det är en avancerad maskin och inget för nybörjare (såvida man inte är en väldigt entusiastisk sådan), men vill man bli barista är det viktigt att man kan hantera en pistongmaskin. Pistongmaskinen har ett intressant, lite gammeldags utseende och attraherar många p.g.a. detta. Det är också den närmaste släktingen till den första formen av Expressomaskiner. Det allra godaste Expresso kaffe man kan finna bryggs av en erfaren och duktig barista – oftast med en pistongmaskin.