Att mala kaffe själv garanterar färskheten

Mala kaffe är enkelt om man har rätt kaffekvarn till sitt förfogande. Dessutom gör det enorm skillnad att dricka nymalet kaffe mot att dricka kaffe som legat i malet tillstånd i veckor. Direkt efter att kaffebönorna malts så reagerar de med luften och snart har många av kaffets kvalitéer gått förlorade. Så är man en hängiven kaffedrickare så maler man sitt kaffe själv.

Om man inte har råd eller lust att investera i en kaffekvarn så man be sin kaffeåterförsäljare mala kaffe åt en. Då gäller det förstås att man köper sitt kaffe i en välsorterad kaffe shop för på ICA lär det inte finnas någon kaffekvarn att tillgå och förmodligen ingen som kan mala kaffe.

Vad som gör kaffe gott är många olika saker. Först kommer kaffebönornas roll. Det finns fina kaffebönor och –blandningar och billigare varianter. De dyraste kaffebönorna är inte nödvändigtvis de godaste, men lite samband finns mellan kvalité, smak och pris.

Nästa viktiga steg är kaffets färskhet, det spelar ingen roll hur fint kaffe man har köpt, om bönorna inte är färska så blir inte kaffet gott. Därför är det bättre att köpa lite kaffe ofta istället för att bunkra upp. I vakuumförpackning hålls kaffet hyfsat fräscht, men en gång öppnad så är vakuumtillståndet brutet.

Malningsgraden på kaffebönorna är viktigare än man kan tro. För grovmalet kaffe kan ge blaskigt kaffe så vattnet som ska tränga igenom bönorna får sippra för fort. För finmalet kaffe ger motsatt effekt då det blir för ogenomträngligt och vattnet hålls kvar för länge bland bönorna.

Dosering, bryggtid och nedrinningstid är också viktiga faktorer. För mycket kaffe ger för starkt resultat och för lite kaffe ger blaskig dryck. Temperaturen måste också vara rätt, för låg temperatur gör att kaffets alla egenskaper inte tas fram och för hög temperatur bränner bönorna vilket ger bitter smak i onödan.

När man gör espresso kaffe är också rätt tryck väldigt viktigt. Minst 9 bar måste man upp i för att espresson ska bli god.

Ska man göra espressobaserade mjölkdrinkar som cappuccino eller caffe latte så är det givetvis viktigt att ha koll på måtten, för mycket eller för lite kaffe respektive mjölk gör kaffet trist. Färsk mjölk är naturligtvis kanske den mest basala aspekten i en kaffedrink, det säger sig självt.

Det kan vara gott att festa till sitt kaffe med någon god smaksättare då och då. Det finns mängder av olika syrups och aromer på marknaden och det är ganska kul att testa sig fram i djungeln.

Maskinen i vilken man brygger eller på annat sätt tillreder sitt kaffe spelar givetvis också stor roll. Den avgör ofta många av aspekterna såsom nedrinningstid, temperatur och i vissa fall även malning och dosering – beroende på hur pass automatisk den är. Många av kaffemaskinerna idag, i synnerhet espressomaskiner, kan även mala kaffe, vilket sparar både tid och pengar.