Kaffe är en dryck som verkligen har lyckats fånga och bibehålla människors intresse. Ända sedan man började dricka denna uppiggande dryck har man sökt efter nya vägar att utvinna de magiska dropparna. Man har experimenterat med kaffebuskens blad men ganska snabbt kommit fram till att det är den lilla bönan som faktiskt ger godast kaffe. Sedan har man fortsatt experimenten med olika sorters kaffe och idag finns det en gigantisk marknad för kaffe. Det mesta av dagens kaffe produceras i Sydamerika, men kaffets riktiga ursprung härleds till Etiopiens bergstrakter.

Den första registrerade importen av kaffe till Sverige skedde 1685 – man köpte in ett halvt kilo. Det gick sedan relativt fort för kaffet att gå från att vara en sällsynt rikemansdryck till att bli en självklarhet i varje stuga.

Idag spelar kaffet en stor social roll i samhället – och är en stark internationell företeelse. Vilket land man än kommer till har kaffet en central roll i sociala sammanhang. Dels är kaffet uppiggande utan att vara direkt hälsovådligt, och dels har det en säregen, lätt beroendeframkallande smak, även själva koffeinet – den uppiggande stimulanten – är beroendeframkallande. För de flesta tar det lite tid att lära sig att tycka om smaken av kaffe, men har man en gång fastnat så älskar man det för alltid.

Det finns som sagt en uppsjö olika sorters kaffe. Vanligt bryggkaffe kan man hitta i vilken närbutik som helst, även där finns det varierade prisklasser och kvalité, men vill man åt det riktigt fina kaffet, med mångfacetterad smak och musig doft och färg, så bör man bege sig till en sorterad kaffehandlare. Idag är intresset för kaffe så pass stort att det är lätt att hitta fint kaffe och bra kaffebutiker – även utanför storstäderna.

Naturligtvis är det inte bara själva kaffebönorna som spelar roll för slutresultatet. Om man t ex bränner kaffet, eller brygger det för fort så spelar det ingen roll om man har den finaste bönan med den perfekta grovleken i bryggaren – det smakar ändå illa. Att brygga kaffe har blivit lite av en konstform. Kanske inte så mycket gällande det klassiska bryggkaffet, men idag finns det ju så ofantligt många olika tekniker för att få fram kaffe och alla element i tillreningen är viktiga.

Espresso, cappuccino och caffe latte är alla populära kaffedrycker som bryggs med en espressomaskin. På alla kaféer värda sitt namn finns dessa kaffedrycker att köpa och fler därtill. Dessutom kan man tillsätta syrups, aromer, kryddor, grädde och en uppsjö andra saker för att ge sitt kaffe ännu mer karaktär.

Gert Strand AB lanserar nu fyra aromer för kaffe, en av dem är hasselnöt. Hasselnöt är en smak som går väldigt bra ihop med kaffe och ger det en rundare, fylligare och lite tyngre smak, men även extra sötma. Man kan använda dessa aromer i allt från vanligt bryggkaffe till de lite mer sofistikerade kaffedryckerna. Varumärket som dessa aromer säljs under är Aromhuset, som också säljer framgångsrika aromer för kolsyrat vatten.

Doseringen är busenkel, man fyller bara den lilla aromflaskans kapsyl till 2/3 med arom och blandar i sin färdiga kopp kaffe.  Hasselnöt finns också i en större flaska för 135 koppar kaffe. Vill man dosera annorlunda så medföljer också en liten doseringspipett när man beställer aromerna. Varje flaska innehåller 30 ml arom vilket räcker till 15 koppar kaffe om man doserar enligt anvisningarna.

Ytterligare en aspekt som gör Aromhusets hasselnöt, samt de andra kaffearomerna så intressanta är att de är helt fria från både socker och kemiska sötningsmedel, vilket gör att man kan smaksätta sitt kaffe med mumsig hasselnöt utan att kompromissa med sin hälsa och sitt välbefinnande.

Stor flaska hasselnöt kaffearom